Fakta & Skötselråd om löshår

 

 

 

LÖSHÅRETS HISTORIA


Löshår är extra hår som på något sätt fästes på huvudet för att få fylligare och/eller längre hår. I alla tider har vi varit intresserade av skönhet, olika frisyrer och kanske också velat få fylligare och längre hår. Skillnaden mot förr är att vi nu kan få det. 


Hårförlängningar blev populärt redan på 80-talet och då gärna i mer ovanliga färger som bland annat enfärgade slingor. Idag är löshåret populärare än någonsin, kanske just för att det är så enkelt att kunna följa alla hårtrender som kommer och går samt att man snabbt kan förändra sin frisyr. 

I Indien har det länge funnits en tradition där unga kvinnor offrar sitt hår i tempel till gudarna för att föra tur och framgång i familjen. Den här traditionen pågår än idag och denna typ av hår kallas för tempelhår. 

Löshår kan användas på flera olika sätt. Det finns permanenta och tillfälliga hårförlängningar. Äkta löshår finns i flest metoder medan syntetiskt är vanligast i tillfälliga metoder som clip-on och kompletteringslöshår som till exempel hästsvansar och hairbuns. Löshår kan också användas till att förtjocka ditt hår.

Följ enkelt trender som kommer och går som exempelvis lugg, page eller långa flätor. Löshår gör det möjligt att ändra sin frisyr snabbt och enkelt ofta utan att göra inverkan på sitt eget hår. 

 

KORT BESKRIVNING AV OLIKA FÄSTNINGSMETODER FÖR LÖSHÅR:

 

Clip-on 
En så kallad temporär metod som tas ur under natten/vid träning och så vidare. Kallas även för Clips eller clip-in och fungerar som ett hårspänne. Äkta löshår levereras i ett set med olika delar som fästes runt om i ditt hår. Syntetiskt löshår har både 1 del-set där löshåret är fäst på ett träns med 5 clips på och 7 delar-set där löshåret levereras i 7 olika stora träns med olika många clips på varje för ett naturligare resultat. Bra nybörjarmetod för löshår då den är enkel att fästa och lätt att ta ur. 

 

Gloriatråd 
En så kallad temporär metod som tas ur under natten/vid träning och så vidare. Kallas även flip-metoden. Löshåret är fastsytt på ett träns med en tunn transparent tråd som håller ihop den. Denna struktur gör att håret ser ut som en gloria. Håret läggs på ditt huvud och ditt hår förs sedan över och gömmer tråden. Det här den absolut snabbaste metoden för löshår. Det monteras på direkten och resultatet blir nästintill osynligt. 


Nagelslingor
 
En så kallad permanent metod där slingorna sätts om eller byts ut efter cirka 6 veckor. Har en vaxtopp som ser ut som en nagel och därav sitt namn. Denna vaxbit värms upp med hjälp av en speciell värmetång och viras sedan runt det egna håret i tunna slingor. Metoden kallas även Nail Hair eller keratinvax/-slingor. Vid borttagning av nagelslingor krävs en remover som löser upp vaxet och en tång för att knäcka fästet så att ditt hår frigörs utan skada. 

Microringar loops 
En så kallad permanent metod där slingorna sätts om eller byts ut efter cirka 6 veckor. Har en plastögla som du drar ditt hår igenom så att det dras in i microringen, kläms sedan ihop med en tång. Kräver ingen värme eller något lim för att fästas och anses därför vara skonsam. Kallas även Ring hair. Ringarna kan behöva tryckas till någon gång i veckan för att de inte ska glida ur. Metoden tas ur med hjälp av samma tång som användes vid isättningen.


Tejp 
En så kallad permanent metod där slingorna sätts om eller byts ut efter cirka 6 veckor. Kallas också för Tape hair. Fästes med hjälp av tejp i ditt hår, två delar trycks ihop med klistersidan mot varandra och med det egna håret i mellan. Passar särskilt bra för personer med tunt hår eftersom fästena är så platta. Metoden kräver normalt ingen värme men ibland kan värmen från en plattång vara nödvändigt för att aktivera limmet ordentligt. Limmet kräver även 48 timmars härdning efter montering, vilket gör att du inte kan tvätta håret under denna tid. 


Hårträns
Kan användas på olika sätt. Du kan klippa önskade längder och sy ditt egna clips, längderna blir då anpassade efter just ditt huvud och ditt hår. Du kan även klippa i önskade längder och fästa med microringar eller sy dit i en inbakad fläta nära din hårbotten. Ett annat alternativ är att limma dit håret. Hårträns kallas även för Hair weft.

 

Närbild på äkta hår 

 

Varje hårstrå är unikt vilket du ser i dessa närbilder på äkta löshår.

 

Närbild på syntetiskt hår 

 

Som ni ser på närbilden ovan är syntetiska hårstrån så gott som identiska. Detta ger ett mindre naturtroget resultat.

 

ÄKTA HÅR

Äkta hår består av just äkta mänskligt hår och är därmed ett råmaterial. Löshår av äkta hår ger ett väldigt naturligt resultat samtidigt som det passar alla hårtyper. Äkta löshår är ofta rakt i strukturen men har ibland ett visst självfall. Håret är i de flesta fall mörkt från grunden vilket gör att håret får genomgå en kemisk behandling för att uppnå den nyans och kvalitet som just du vill ha. 


Mizzy har flera kvaliteter av äkta hår:
Original ★ - Äkta löshår som passar dig med tunt hår som vill prova löshår för första gången eller inte vill ha i löshåret så länge då livslängden är kortare än övriga kvaliteter. Ursprung: Asien (Kina, Thailand, Indien, Vietnam).
Classic Single Drawn ★★★ - Vårt populära äkta hår som passar de flesta! Ursprung: Indien
Premium Single Drawn ★★★★ - Ett mycket fint hår som ger en känsla av lyx! Ursprung: Indien
Premium Double Drawn ★★★★ - Vår lyxiga kvalitet av äkta löshår! Alla hårstrån är jämnlånga vilket ger ett fräscht intryck som håller länge. Ursprung: Vietnam

Äkta hår kan fästas med flera olika metoder: clip-on, gloriatråd, microringar, nagelslingor, tejp, träns, eller sys in i till exempel en fläta. 

En fördel med äkta hår är att du kan färga det så att du får exakt samma nyans som ditt riktiga hår. Du kan också platta och locka det precis som vanligt. Håret slits dock precis som ditt vanliga hår och kräver också att det sköts rätt. Tänk dock på att alla färgning och styling sker på köparens ansvar. 

Löshår är en förbrukningsvara och kommer tyvärr inte hålla förevigt. Med rätt skötsel komer det dock hålla längre. Av den här anledningen är det viktigt att använda värmeskydd när du stylar håret men också att använda rätt slags vårdande produkter vid tvätt av löshår. Produkterna ska vara sulfat- och parabenfria då dessa ingredienser torkar ut håret. Detta är extra viktigt att följa eftersom löshår inte får någon näring eller några fetter från kroppen som ditt vanliga hår. Inpackning ska ske minst en gång i veckan eller vid behov. Tänk på att håret kan kännas frizzigt innan styling, detta är vanligt efter tvätt. Ett tips kan därför vara att platta håret (glöm inte värmeskydd!) för att det ska återfå sin styrsel och silkeslena känsla. 

Vi rekommenderar så kallade "frisörprodukter" (utan sulfater) till löshår eftersom dessa är mer koncentrerade än billigare varianter som innehåller mycket vatten som i sin tur kan torka ut håret. Produkterna är med andra ord A och O för att håret ska hålla sig fint. Andra saker som är viktiga att tänka på för att håret ska hålla så länge som möjligt är att inte tvätta håret för ofta samt fläta det när du sover

 (alternativt ta ur det under natten om du använder en temporär/semi-permanent metod).

 

Allmänna skötselråd för äkta löshår 
- Fäst alltid löshår på nytvättat torrt hår och använd ej balsam före isättning.
- Värmebehandla håret i max 200°C och använd alltid värmeskydd.
- Platta/föna/locka aldrig på fästena.
- Borsta igenom och red ut fästena åtminstone morgon & kväll.
- Borsta aldrig direkt på fästena, håll emot med en hand för att motverka de ryckiga rörelserna.
- Använd schampo/balsam/inpackning utan silikoner & sulfater.
- Använd inpackning minst en gång i veckan eller vid behov.
- Handdukstorka håret genom att krama lätt med handduk, gnugga aldrig.
- Sov & träna alltid med löshåret flätat. Löshår med clips eller gloriatråd ska tas ur under natten.
- Vatten med klor bör undvikas vid användning av löshår.
- Förbered dig på att löshår kräver mycket skötsel och att det inte kommer hålla för evigt.
- Hårförlängningar rekommenderas inte vid viss medicinering/sjukdom. Kontakta din läkare för råd om du är osäker.

 

SYNTETISKT HÅR


Syntetiskt löshår är tillverkat av syntetiska fibrer som liknar äkta hår men har ofta en lite glansigare yta. Det ger dig ett naturtroget och fint resultat till ett fördelaktigt pris. Passar perfekt för dig som vill prova löshår för första gången eller bara vill använda löshår ibland. Det kan dessutom användas flera gånger och kräver minimalt med skötsel. De flesta syntetiska löshår är tillverkade av den syntetiska fibern kanekalon. 

Hårförlängningar i syntethår finns både som rakt och lockigt i olika former. Fördelen med syntetiskt hår är att de raka hårförlängningarna håller sig ofta raka längre och lockiga löshår har mer hållbara lockar. Det finns ofta många olika nyanser av syntetiskt löshår men går inte att färga eftersom fibern inte tar till sig av denna typ av kemikalie. Fortsättningsvis klarar de oftast heller inte av värmestyling då det finns en risk att fibern smälter då. 

Syntetiskt hår fästes ofta med clip-on fästen men finns också i form av hästsvansar, flätor och lösluggar för att komplettera en frisyr. Många använder syntetiskt löshår när de provar löshår för första gången eftersom det har ett väldigt förmånligt pris. Syntetiskt löshår behöver dock borstas ganska ofta eftersom det trasslar sig lättare än äkta löshår. 


Skötselråd för syntetiskt löshår
- Vid kamning av syntetiskt löshår ska du vara försiktig och använda en kam eller en specialtillverkad borste för just löshår
- Använd alltid milda produkter utan silikoner, gärna anpassade för löshår, vid tvättning av löshåret
- Använd gärna balsam efter tvätt för att lättare reda ut det
- Syntetiskt löshår behöver i regel inte tvättas oftare än en gång i veckan
- Krama löshåret lätt med en handduk efter tvätt, alternativt låt det självtorka
- Hantera alltid löshåret varsamt då det slits precis som ditt riktiga hår
- Träna och sporta med håret flätat eller allra helst ta ur det
- Vatten med klor bör undvikas vid användning av löshår
- Undvik att sova med löshår
- Borsta och red ut håret morgon och kväll för att undvika svåra tovor